Heb jij ook een goed idee?

Taboes & Blues

We leven inmiddels in 2020. Toch heersen er in Nederland nog een heleboel taboes en no go’s als je het hebt over het perfecte schoonheidsideaal. Denk daarbij aan anabole steroïden, plastisch chirurgie, outgoing outfits of juist bepaalde vormen van lichaamsmodificatie, zoals vitiligo of andere aangeboren aandoeningen. De ene jongere vindt iets ongewoons super mooi, terwijl de ander het verafschuwt of iemand er zelfs mee pest. Wij, Rens, Tess, Tinka en Cheyenne, stagiairs van STAD Gooi, willen de zogenaamde taboes van jongeren die anders zijn dan het ‘standaard schoonheidsideaal’ doorbreken en vooral bespreekbaar maken. Wij willen hen met onze podcast Taboes & Blues uit het negatieve daglicht halen en volop in het zonnetje zetten.   

Taboes & Blues is een toffe podcast waarbij muziek en uiterlijk centraal staan. In onze podcast nodigen wij interessante sprekers uit die uiterlijke kenmerken vertonen die in Nederland als ‘taboe’ of ‘niet normaal’ worden beschouwd. Wij willen niet alleen de negatieve, maar juist ook de positieve kanten rondom deze zogenaamde taboes aan het daglicht brengen. In onze interviews gaan wij niet alleen de diepte in door middel van triggerende vragen, maar willen wij onze sprekers ook vragen een bepaald nummer aan te dragen dat bij hen bepaalde emoties over hun ‘taboe’ naar boven brengt. Muziek maakt namelijk op verschillende manieren veel emoties bij mensen los. Juist die kwetsbaarheid en openheid is iets wat wij aan onze sprekers willen overbrengen. 

Met de podcast willen wij onzekere jongeren met zogenaamde taboes van onze sprekers laten leren hoe ze in het dagelijks leven beter met hun onzekerheden of vooroordelen om kunnen gaan. Ook willen we een ander perspectief bieden aan jonge luisteraars die geen taboes hebben. We willen het jongeren laten inzien dat zij hun leven niet hoeven te leiden volgens de maatschappelijke norm. De podcast zorgt voor een unieke kijk in het leven van individuen die er anders uitzien. Mensen, het is 2020, oordeel niet op uiterlijk! 

Om de luisteraars echt een band met de sprekers te geven, zullen de podcasts ook worden gefilmd en worden uitgeschreven tot interviews, zodat ze niet alleen op Spotify te beluisteren zijn, maar ook te bekijken zijn op het Instagram Kanaal en de website van STAD Gooi. Voor Taboes en Blues nemen wij 3 afleveringen op, op op het kantoor van STAD Gooi, aangezien dit een centrale ligging is dicht bij een station ligt. De ruimte is groot genoeg om een podcast op te nemen en toch nog de corona maatregelen te hanteren.

Thema: Schoonheidsidealen
Fase: Uitvoering