Heb jij ook een goed idee?

BANG-SY

Straatintimidatie is een groeiend probleem in Nederland, en ook in Leiden ervaren mensen regelmatig ongewenst gedrag op straat. Om deze kwestie aan te pakken, heeft de gemeente Utrecht STAD de opdracht gegeven om in actie te komen. Ons stageteam in Leiden gaat de confrontatie aan met de intimiderende hotspots in de stad.

Het eerste doel was om een helder beeld te krijgen van waar straatintimidatie het meest voorkwam. Daarom werd er een interactieve kaart neergezet in de Haarlemmerstraat, die bekend staat als de drukste straat van Leiden. Voorbijgangers konden hier een punaise plaatsen op de plekken waar ze zich lastiggevallen voelden.Met deze informatie werd vervolgens aan de slag gegaan. Het team bezocht deze hotspots en trof maatregelen om ze minder intimiderend te maken. Een van de creatieve oplossingen was het plaatsen van opvallende prullenbakken met pakkende teksten, zoals “Val mensen niet lastig” en “Straatintimidatie hier” met een pijl naar de prullenbak.

De inspiratie voor vormgeving van deze creatieve oplossing werd gehaald vanuit de mysterieuze kunstenaar Banksy, die bekend staan om zijn sociaal-kritische openbare stencil kunst.

In de onderstaande video vind je het eindresultaat van de green graffiti actie tegen Straatintimidatie van het STAD Leiden stageteam!