Heb jij ook een goed idee?

Sidewalk Stories

Straatintimidatie is het uitvoeren van ongewenste gedragingen richting personen of groepen in een openbare ruimte. Straatintimidatie is voor heel veel mensen iets dat dagelijks voorkomt zonder dat ze het überhaupt doorhebben. Onbewust passen mensen zich al snel aan in bepaalde situaties om niet nageroepen of lastiggevallen te worden. Meisjes die hun kleding aanpassen als ze in de avond over straat lopen, homoseksuele koppels die geen affectie durven te tonen in het openbaar of mensen die een andere terugroute lopen omdat ze weten dat ze anders worden lastiggevallen. Dit zijn allemaal voorbeelden van straat intimidatie. 

Gemeente Utrecht heeft een plan om dit soort intimiderend gedrag de komende jaren aan te pakken. Dit gaan ze doen door zich niet te richten op de slachtoffers, maar op de daders van dit soort acties. Het plan richt zich op 4 doelen:

  • Bewustwording en normstelling
  • Aanpak op straat
  • Aanpak dader
  • Ondersteuning slachtoffers.

Met dit thema hebben de stagiaires van STAD Delft een project gemaakt om onze bijdragen te leveren aan het tegengaan van straatintimidatie. Daarom hebben we Sidewalk Stories bedacht. 

Wat is Sidewalk Stories?

‘Sidewalk Stories’ is de naam van een podcast over straat intimidatie. In de podcast gaan we onderwerpen behandelen zoals: Discriminatie, racisme, sexuele intimidatie en LHBTIQ+. 

Naast dat deze onderwerpen van zichzelf al grote maatschappelijke problemen zijn, worden ze ook geassocieerd met straatintimidatie. Bij discriminatie en racisme worden bepaalden personen of groepen anders behandeld door kenmerken, zoals huidskleur of ras. Dit zijn ook kenmerken waar daders van straatintimidatie mensen voor kunnen aanspreken in het openbaar. 

Sexuele intimidatie en LHBTI Q+ zijn ook onderwerpen die vaak gelinkt worden met straatintimidatie. Sexuele intimidatie is seksueel getint gedrag dat als ongewenst gezien wordt aan degene naar wie het naar is gericht. Dit soort gedrag kan zich ook in het openbaar vertonen. In dit soort situaties zijn er veel factoren die er spelen, zoals machtsdynamiek. 

Mensen uit de LHBTI Q+ community hebben ook last van straatintimidatie. Zo worden homoseksuele koppels vaak lastiggevallen en soms ook mishandeld, alleen omdat ze hun seksuele voorkeuren op een openbare plek tonen. 

Dit soort acties kunnen slachtoffers onzeker, boos en verdrietig maken. Met ‘Sidewalk Stories’ willen we ervoor zorgen dat slachtoffers een platform hebben om hun emoties te uiten.Ook willen we daders van straatintimidatie uitnodigen om hun ervaring te delen en om hun in te kunnen laten zien dat wat ze gedaan hebben niet oké is. Daders van straatintimidatie zijn vaak niet bewust van de invloed van hun acties.

Sidewalk Stories heeft uiteindelijk 5 afleveringen van 30 minuten. De afleveringen zullen worden uitgezonden via YouTube zodat het voor iedereen toegankelijk is om te bekijken. 

Waarom hebben we dit bedacht?

Met ‘Sidewalk Stories’ willen we meer bewustheid creëren voor het onderwerp straatintimidatie. Dit willen we specifiek doen voor onze gemeente Delft. Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft aangegeven geen bestaan van straatintimidatie te zien in Delft. Volgens haar is er geen dalende lijn en is het onnodig om hier als gemeente geld aan uit te geven.

De uitspraken van burgemeester Marja van Bijsterveldt zijn een goed voorbeeld van waarom wij dit project zijn gestart. Er is niet genoeg uitspraak over straatintimidatie in Delft en de gevolgen die dit kunnen hebben. Straatintimidatie is zowel in Delft als in de rest van Nederland een probleem dat aangekaart moet worden. 

Voor wie is het?

Sidewalk Stories is voor iedereen te bekijken. Het is voor daders, slachtoffers en buitenstaanders van straat intimidatie. We hopen dat iedereen die de podcast luistert er iets van mee krijgt, dit kan voor ieder persoon anders zijn. Voor sommige is het fijn zich gehoord te voelen en voor anderen kan het juist heel confronterend zijn om hun eigen gedrag terug te zien op beeld. Hierdoor hopen we mensen meer bewust te maken van dit onderwerp en hun eigen plek erin. 

Zoals eerder besproken willen we experts, slachtoffers en daders uitnodigen om aan onze podcast mee te doen. Hierdoor hebben we van iedereen een perspectief over de situatie.  We willen het met de experts bespreken over de statistieken van de straatintimidatie en wat hun mening erover is. Slachtoffers en daders willen we uitnodigen om allebei hun kant van de verhalen te horen. 

Wie heeft Sidewalk Stories bedacht?

De stagiaires van STAD Delft hebben Sidewalk Stories georganiseerd. Dit zijn Lorenzo, Latisha en Yashvir. STAD is ook een organisatie waar jij zelf met een tof idee naartoe kan komen en maken!

Sfeerschets


Stel voor: Na een avond uit met je vrienden loop je richting huis. Het is nu 1 uur ’s nachts en je vrienden moeten een andere richting op dan jij. Je loopt nu in je eentje in het donker door de stad terwijl de straat gevuld is met andere mensen die net terug zijn van het stappen. Je wordt vaak aangesproken over de kleding die je aanhebt, de manier waarop je loopt en je wordt ook een klein stukje achtervolgd richting huis. Hierdoor voel je je onveilig en onzeker over de situatie waar je in zit en jezelf.

De volgende ochtend vertel je je ouders wat er was gebeurd toen je gister op straat aan het lopen was en dat je niet weet hoe je je erbij moet voelen. Je ouders vertelden je over een podcast waarin ze dit soort onderwerpen bespreken en waar veel mensen in dezelfde soort situaties hebben gezeten. Je begon te kijken en je kon jezelf erg vinden in sommige mensen die voorkwamen in de podcast. Door de verhalen en gebeurtenissen die ze vertelden snapte jij meer je eigen gevoelens en problemen over jouw situatie. Je voelt je gehoord en begrepen. Het voelt fijn om je door mensen van jouw geslacht, huidskleur of leeftijd gezien te voelen. 

Als je een paar dagen later op school aankomt vertel je je vrienden over wat er was gebeurd na de avond dat jullie samen uitgingen. Hierna vertelde je ze over de podcast waarvan je hebt gehoord en vraagt of zij hier zich ook in kunnen vinden. Uiteindelijk kwam je erachter dat grotendeels de vriendengroep zich hier ook in kan vinden en allemaal weleens een gelijksoortige situatie heeft meegemaakt. Nu voel je je niet alleen gehoord door mensen online maar ook in je inner circle. 

Thema: straatintimidatie