Heb jij ook een goed idee?

Kutgesprekken

Imre

Ik stel me graag aan u voor: mijn naam is Imre, een jonge, enthousiaste vrouw van 24 jaar uit
Den Haag. Mijn motivatie om kutgesprekken te organiseren komt voort uit mijn persoonlijke
ervaringen, waarbij ik heb ondervonden dat seks niet altijd een eenvoudig onderwerp is. Inmijn directe omgeving werd er ofwel enkel gesproken over hoe fantastisch seks kan zijn, of er werd totaal niet over gepraat. Na talloze afspraken bij de seksuoloog heb ik besloten mijn ervaringen te delen met mensen in mijn omgeving. Tot mijn geruststelling ontdekte ik dat ik niet de enige was. Dit gevoel van verbondenheid wil ik graag delen met anderen: het is volkomen normaal om openlijk over seks te praten. Ieder individu is uniek, met eigen voorkeuren, gedachten en fantasieën over seks.

Waarom Kutgesprekken?

De enige seksuele voorlichting die ik heb gehad, was via mijn ouders en via school. Hier leer je hoe het vrouwelijk en mannelijk lichaam eruit ziet en hoe je wel of geen kinderen kunt krijgen. En porno, nou dat geeft naar mijn mening niet echt een realistisch beeld. Op jonge leeftijd leer je vaak niet dat het prima is om openlijk over seks te praten. De meeste dingen moet je zelf maar uitvogelen en dan moet je ook nog maar de juiste mensen zien te
vinden om ‘het’ mee te doen. Dat klinkt erg vermoeiend, wat mij betreft.

Gelukkig wordt seksuele voorlichting steeds belangrijker, met name door de recente maatschappelijke ontwikkelingen zoals #MeToo en de groeiende LGBTIQ+ community. 

Verschillende evenementen

Loslippig is ontstaan als een vonk van inspiratie, een gedurfd idee om het hardnekkige taboe rondom seksuele gesprekken onder jongeren te doorbreken. Wat begon met het idee van een spraakmakend evenement doordrenkt met feestelijke energie, is uitgegroeid tot een grotere missie. Loslippig gaat verder dan alleen het feest; het is een initiatief met plannen voor toekomstige evenementen en diepere initiatieven om het taboe te doorbreken.

De visie is helder: Loslippig streeft naar het creëren van een veilige haven, een plek waar mensen vrijelijk en openlijk over hun seksuele ervaringen en vragen kunnen spreken. Het doel is niet beperkt tot fysieke evenementen, maar strekt zich uit naar een bredere aanpak, zowel offline als online. Loslippig wil een bloeiende community opbouwen waar openheid en begrip floreren.

Kutgesprekken

De missie van Loslippig wordt uitgebreid met Kutgesprekken, een social media campagne.

Jongeren werden uitgenodigd op de Loslippig ‘seksbank’ om hun verhaal te doen. De eerste opnames van Kutgesprekken vonden plaats in op 10 februari in OPEN Delft en op 14 februari in het STAD kantoor waar een huiselijke en typisch roze Loslippig setting werd gecreëerd voor een paar uurtjes. Verschillende jongeren deden hier hun verhaal over hun kijk op seks en verhalen over hun seksleven in de vorm van een interview.

Deze interviews zullen te bekijken zijn op de Instagram pagina van Loslippig en YouTube.

Uiteindelijk wil Kutgesprekken uitbreiden naar andere steden om jongeren aan te spreken op plekken waar zij samenkomen. Hierdoor ontstaat er fysiek, maar ook online een reeks gesprekken en daarmee een community waar verhalen worden gedeeld en begrip wordt vergroot.

Houd de pagina in de gaten voor nieuwe interviews!