Heb jij ook een goed idee?

Loslippig Delft

Imre

Ik stel me graag aan u voor: mijn naam is Imre, een jonge, enthousiaste vrouw van 24 jaar uit
Den Haag. Mijn motivatie om Loslippig Delft te organiseren en komt voort uit mijn persoonlijke
ervaringen, waarbij ik heb ondervonden dat seks niet altijd een eenvoudig onderwerp is. In mijn directe omgeving werd er ofwel enkel gesproken over hoe fantastisch seks kan zijn, of er werd totaal niet over gepraat. Na talloze afspraken bij de seksuoloog heb ik besloten mijn ervaringen te delen met mensen in mijn omgeving. Tot mijn geruststelling ontdekte ik dat ik niet de enige was. Dit gevoel van verbondenheid wil ik graag delen met anderen: het is volkomen normaal om openlijk over seks te praten. Ieder individu is uniek, met eigen voorkeuren, gedachten en fantasieën over seks.

Waarom Loslippig Delft?

De enige seksuele voorlichting die ik heb gehad, was via mijn ouders en via school. Hier leer je hoe het vrouwelijk en mannelijk lichaam eruit ziet en hoe je wel of geen kinderen kunt krijgen. En porno, nou dat geeft naar mijn mening niet echt een realistisch beeld. Op jonge leeftijd leer je vaak niet dat het prima is om openlijk over seks te praten. De meeste dingen moet je zelf maar uitvogelen en dan moet je ook nog maar de juiste mensen zien te
vinden om ‘het’ mee te doen. Dat klinkt erg vermoeiend, wat mij betreft.

Gelukkig wordt seksuele voorlichting steeds belangrijker, met name door de recente maatschappelijke ontwikkelingen zoals #MeToo en de groeiende LGBTIQ+ community.

Verschillende evenementen

Loslippig is ontstaan als een vonk van inspiratie, een gedurfd idee om het hardnekkige taboe rondom seksuele gesprekken onder jongeren te doorbreken. Wat begon met het idee van een spraakmakend evenement doordrenkt met feestelijke energie, is uitgegroeid tot een grotere missie. Loslippig gaat verder dan alleen het feest; het is een initiatief met plannen voor toekomstige evenementen en diepere initiatieven om het taboe te doorbreken.

De visie is helder: Loslippig streeft naar het creëren van een veilige haven, een plek waar mensen vrijelijk en openlijk over hun seksuele ervaringen en vragen kunnen spreken. Het doel is niet beperkt tot fysieke evenementen, maar strekt zich uit naar een bredere aanpak, zowel offline als online. Loslippig wil een bloeiende community opbouwen waar openheid en begrip floreren.

Loslippig Delft

Een interactieve lezingen avond die werd georganiseerd op 9 maart 2024 in The Social Hub.

De focus lag op het creëren van een open sfeer waar jongeren vrijuit kunnen praten. Dit is een knusse, intieme avond geworden waar jongeren gratis langs konden komen om lezingen te volgen. Er kwamen verschillende professionals spreken over thema’s rondom gender, seksualiteit, hormonen, veilige, plezierige seks, consent en meer. Hieronder zie je het programma met de sprekers:

Programma:

20:20 – 20:50 Valentijn Hamel (lhbti+ vereniging DWH Delft)

Ontdek de kleurrijke wereld van gender en seksualiteit. Waar we samen vooroordelen en stereotypen de deur uit doen. Laat je verrassen en doe mee aan deze levendige reis van begrip en inclusie.

21:05 – 21:35 Marijke Hesselink (Vrouwkundige)

‘Ben je ongesteld ofzo?!’ Verken het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen en waarom het niet redelijk is vrouwen te vragen volgens het mannelijke patroon te leven

21:50 – 22:30 Sanne & Shikara (JIP Delft)

Schuif aan bij jongerenadviseurs Sanne en Shikara van het JIP die jou meenemen op reis langs onderwerpen als anticonceptie en soa’s, jezelf ontdekken en plezierige seks 

Tot slot konden bezoekers te gekke kaartjes shoppen bij de makers van KUT-illustraties.

Het is een erg inspirerende en gezellige avond geworden, waar 40 jongeren met elkaar en tijdens de lezingen het gesprek aan gingen over seks en verschillende thema’s daaromheen. De reacties van bezoekers waren erg positief en er begint steeds meer een hechte ‘Loslippig community’ te vormen. Houd de Instagram pagina van Loslippig in de gaten voor updates over het volgende evenement op 25 mei in de PIP!