Heb jij ook een goed idee?

Klerenzooi 

Elk jaar worden er per persoon 46 fast fashion kledingstukken gekocht door de mensen in Nederland. Gemiddeld heeft iemand in Nederland 173 kledingstukken in zijn kast hangen waarvan we ongeveer 50 stukken niet gebruiken. En ook elk jaar weer doen we met zijn alle 40 kledingstukken weg per persoon. Dit zijn grote aantallen. In Nederland worden duizend kilo’s kleding vernietigd in een jaar. Kleding wordt gekocht, tijdelijk gedragen en vervolgens weggegooid; 688 miljoen kledingstukken gooien Nederlanders jaarlijks weg. Ook onverkochte kleding zorgt voor vervuiling; 51 miljoen kledingstukken per jaar gaan in de verbrandingsoven. Dit zorgt voor veel meer milieu, gezondheids en geldproblemen voor mensen in arme landen. In deze 3e wereld moeten mensen onder extreem slechte omstandigheden kleding fabriceren voor onvoorstelbare lage lonen. Wij wilden hier aan de hand van Klerenzooi aandacht voor gaan vragen. 

Wat is Klerenzooi?

Klerenzooi was een manier waar je leert hoe je van oude kleding toch weer nieuwe toffe dingen kon gaan maken en dit kon laten zien aan anderen door de expositie. Dit concept is bedacht door de stagiaires Kim, Nikki en Noa van STAD Delft, aan de hand van het slimpact thema: Snelle Mode. 

Workshop 

De workshop vondt plaats op 24 januari van 16:00 – 18:00 in locatie Abtswoude Bloeit van het Cultuurhuis.

Iedereen mocht meedoen aan de workshop, jong en oud. Als je meedeed, was het handig om oude kledingstukken mee te nemen die je wilt omtoveren tot iets nieuws, iets tofs en iets unieks. Dit gingen we doen door middel van:

  • Naaien/borduren
  • Textielverven
  • Tie dyen (bleken)

En andere technieken om kleding te pimpen.

Het was vooral een gezellige middag waar iedereen zijn/haar creativiteit kan gebruiken om te maken wat dingen tof vindt.

Aanmelden kon door ons een berichtje te sturen via onze Instagram.

Expositie 

Van alle kleren werdt een ‘before & after’ foto gemaakt: het originele kledingstuk en het kledingstuk nadat het is gepimpt. Dit werdt tentoongesteld op 31 januari op dezelfde locatie als de workshop.

Met de expositie wilden we ook anderen inspireren om kleding op te pimpen en te laten zien dat je dus van oude kledingstukken die niet meer worden gebruikt, iets nieuws kunt maken.

Waarom? 

Oude, maar nog herbruikbare kleding, krijgt een nieuw leven ingeblazen. Verder maakte we er samen met iedereen een gezellige middag van. Hiermee hopen we ook anderen aan te sporen hun kleding niet zomaar weg te doen of impulsief nieuwe kleding te gaan kopen bij fast fashion winkels, maar er wat langer bij stil te gaan staan voor ze wat nieuws kopen want misschien heb je het wel helemaal niet nodig. We wilden zorgen dat mensen bewust worden wat er met hun kleding gebeurt als je het mee geeft aan een instantie zoals Leger des Heils of weggooit in een kledingcontainer. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor de plek waar het belandt. Kijk bijvoorbeeld eens even naar Ghana in Afrika. Hier liggen duizenden oude versleten fast fashion kledingstukken verspreid op meerdere vuilnisbelten of langs het strand. Deze mensen worden letterlijk en figuurlijk overspoeld met onbruikbare kleding. Wij vinden dat dit eens goed anders moet en willen hier door middel van een bewustwordings workshop en expositie mensen op de hoogte stellen want hier zijn de meeste mensen niet eens van op de hoogte in Nederland. 

Uitvoering

Het was een erg gezellige middag. Er waren veel meiden gekomen vanuit Studio 015 die lekker aan de slag gingen met pimpen. Er was veel textiel aanwezig en dit werd vol op gebruikt ook werd er flink gebruik gemaakt van de textiel verf. Op het eind kreeg iedereen nog een lekkere pannenkoek. Kort om het was een geslaagde middag! Voor de mini expositie hebben we de foto’s leuk weten op te hangen in Abtswoude Bloeit zo dat iedereen nog even kan nagenieten van deze toffe middag.

Thema: snelle mode