Heb jij ook een goed idee?

Project ARDA

“Addiction Reminiscing Dark Aspirations’’

Verslaving is een wereldwijd probleem en in Nederland willen wij dat graag aanpakken op een manier dat de jongeren zich er bewust van worden. Al is het drugs, gokken, alcohol of zelfs gamen. Het probleem van een verslaving kan grote gevolgen hebben voor de levenswijze van een persoon. Mensen die dit op jonge leeftijd hebben gehad of een verslaving hebben gecreëerd zijn vaker geneigd om terug te springen in hun verslaving of vinden het moeilijker om hun verslaving te stoppen. Soms kan het heel erg voelen als je brein volledig is leeggezogen en je niet meer echt normaal kan functioneren in het dagelijks leven. Daarom bedachten Niek (23) , Jordy (20) en Junior (21) het concept genaamd Project ARDA.

Je hebt er vast wel iets van gemerkt. Je loopt langs een casino en je ziet mensen schreeuwen over het geld dat ze hebben verloren. Of bekende verhalen van mensen die door het extensief gebruik van drugs of alcohol op straat zijn belandt. Maar hoe kan je dit vermijden?
Vanaf jongs af aan worden jongeren al snel bekend gemaakt met de wereld van drugs, gokken, technologie en alcoholgebruik. Dit gebeurd vaak door sociale media of hun leefomgeving. Met Project ARDA, wat staat voor Addiction Reminiscing Dark Aspirations, willen wij als STAD Dordt een mini-webserie opstellen van meerdere afleveringen. Elke aflevering gaat ongeveer 20 tot 30 duren, daarnaast willen we per aflevering een andere verslaving aan het licht brengen. Dit doen we door steeds het verhaal van een ander persoon te vertellen. Hiermee willen wij laten zien wat de ergste gevolgen kunnen zijn en hoe je de preventie van zo’n verslaving kan vermijden.

Het idee is om op verschillende plekken te gaan filmen, opzoek te gaan naar experts en ervaringsdeskundigen die meer weten over de betreffende verslaving. Daarnaast gaan we op zoek naar een studio waar we deze experts op een rustige manier kunnen interviewen zodat hun hun perspectief en expertise duidelijk naar voren komt. Vervolgens gaan we gebaseerd op de expertises en ervaringen van de jongeren een mini aflevering filmen. We willen graag het liefst op willekeurige locaties gaan opnemen wat past bij het verhaal wat wij willen aantonen. Hiermee denken wij dat we met Project ARDA jongeren hun gedachten kunnen gaan activeren om zich bewuster te gaan gedragen rondom deze gevaren waar ze verslaafd aan kunnen raken.
Deze mini-webserie zijn we van plan om op YouTube te plaatsen met overleg van de mensen die we interviewen. Ook zijn we van plan om middelbare scholen te benaderen over de gevolgen van verslaving en de leerlingen hiervan onze documentaire laten zien. Wij denken dat Project ARDA een groot succes kan gaan worden rondom de jongeren en dat jongeren bewuster worden over de gevaren van een verslaving en wat je nu het beste kan doen om deze verslaving te vermeiden.

De eerste (pilot) aflevering zal zeer binnenkort worden opgenomen. Houdt de instagram pagina van STAD Dordt goed in de gaten! 

Thema: Fix The Gap
Fase: Draagvlak Fase