Heb jij ook een goed idee?

Fleur toch op!

Zoals je tijdens de corona tijd al hebt gemerkt kan polarisatie en verdeling snel ontstaan. Waarom zou dat niet vice versa kunnen zijn? Hier geloven wij in hierom willen wij een project opzetten, en waar kan je beter beginnen dan een wijk? Wij vinden het essentieel dat je je lekker voelt in je wijk. Het belangrijkste is dat je de eenheid van de wijk voelt. Want het leven is soms al moeilijk genoeg. Om verbinding te creëren bedachten Shedy, Kaia en Julia: ‘Fleur toch op!’

Wie?

“Fleur toch op’ is bedacht door drie inventieve jongeren. Wij zijn Julia, Shedy en Kaia van STAD-Delft. STAD staat voor Stichting Talent And Dreams. Wij helpen jongeren hun dromen waar te maken. Als jongeren met een idee komen helpen wij met het realiseren van die droom. 

Met het project ‘Fleur toch op’ willen we de ambiance van de wijk aan de Sint Jorisweg opvrolijken. Wij vinden het belangrijk dat je je goed en veilig voelt, maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kan de wereld niet in één keer veranderen en daarom beginnen wij bij de Sint Jorisweg”

Fleur toch op!

Fleur toch op is een samenkomst van een wijk in Delft waarbij we massaal gezellig Kliko’s gaan versieren. Ons doel is om mensen samen te laten komen door middel van het opfleuren van hun wijk. Ouders kunnen gezellig met elkaar in gesprek bij een koffie en thee tentje, terwijl de kinderen de kliko’s gaan versieren. Omdat de kliko’s in het zicht van de wijk staan, gaat de wijk er gelijk een stuk gezelliger uitzien. Daarnaast kwam uit ons eigen onderzoek dat veel mensen de connecties met hun buren missen. Hier gaan wij verandering in brengen met: “Fleur op!” 

Verbinding

Door middel van het Fleur op maken we niet alleen de wijk een stuk gezelliger en kleurrijker, maar ook verbeteren we de atmosfeer van de wijk. Zoals al aangegeven missen de buurtbewoners het contact met elkaar.  Dat komt omdat niet iedereen zomaar aanbelt om een praatje te maken. 

Ook heeft kleur een positief effect op de gemoedstoestand. Blauw heeft een betrouwbare uitstraling, rood geeft warmte, geel werkt stimulerend en bruin evenwichtig en warm.

Sfeerschets

Het is woensdagmiddag en ik kan niet wachten tot ik klaar bent met school omdat ik met de hele buurt mijn eigen kliko ga schilderen! De bel gaat en ik spring gelijk op mijn fiets. Wanneer ik de wijk binnen fiets zie ik veel blije mensen. Ik pak snel mijn kliko en ga naar het gedeelte waar ik de kliko kan versieren, gezellig met andere kinderen omgaan en met de hele wijk kennismaken voor eventuele connecties en vriendschappen. Dat niet alleen, ook mijn ouders kunnen gezellig een hapje en een drankje doen en daardoor ook connecten met andere buurtbewoners. Niet meer het ongemakkelijk pakketje ophalen bij de buren, maar gewoon langs gaan zonder de verwachting van een ongemakkelijke conversatie. 

Het is twee jaar later en ik kijk met mijn vrienden terug naar de kliko’s die wij geschilderd hebben. Ik zit terug te denken aan wat voor positief effect die dag heeft gehad. Niet alleen omdat ik overigens toen ook mijn beste vriend heb ontmoet, maar ook omdat de leuke versieringen van de kliko’s mij beter lieten voelen op een slechte dag. 

Thema: ideale buurt