Heb jij ook een goed idee?

Dubbelleven – de pop-up expo

Het idee

Jonge mantelzorgers ervaren het leven soms als een dubbelleven. Het ene moment kan het verzorgen zwaar zijn, maar er zitten ook leuke kanten aan. Deze verschillende kanten worden tijdens deze expo belicht.

STAD Haarlem-oost wil dit project inzetten om (jonge) mantelzorgers, de zorgvrager en hun geliefden een leuke pop up expositie te laten beleven. De popup expo Dubbelleven is een plek waar bezoekers zich kunnen informeren en verdiepen in de dagelijkse gang van zaken van een mantelzorger. Zo draag het bij aan bewustwording.

De expositie

De expositie bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn er steunpilaren waar symbolisch voor gekozen is om nu de jonge mantelzorger een steunpilaar te bieden. Op deze pilaren worden vier verschillende jonge mantelzorgers afgebeeld op foto’s, ieder met een eigen verhaal. Op de voorkant zijn de jonge mantelzorger en zorgvrager afgebeeld als portret. De twee foto’s aan de zijkant laten plezierige momenten zien, terwijl de foto op de achterkant het ‘realistische’ beeld laat zien van de minder mooie kanten van het verzorgen.

Naast de steunpilaar zullen er zorghulp middelen tentoongesteld worden met persoonlijke verhalen van zorgvragers. Denk hierbij aan rolstoelen en krukken. Deze objecten worden op een creatieve wijzen tentoongesteld.

De bezoekers kunnen ook een steunkaartje pakken. Hierop staat een positieve boodschap, persoonlijke vraag of herinnering op die positiviteit brengen en een beroep doen op het zelfreflecterend vermogen.

Spelelement

Naast de tentoonstelling wordt er een spelelement toegevoegd om plezier te beleven. Zo zullen er races georganiseerd worden waar er met rolstoelen en krukken parcours worden afgelegd. Daarnaast zijn er spelletjes zoals kaarten en mens-erger-je-niet te spelen.

Uitvoering

De Dubbelleven expositie zal plaatsvinden in het kantoor van STAD Haarlem-oost. Deze expositie is 16 en 17 december 2022 te bezichtigen van 14:00 tot 18:00.

Thema: de jonge mantelzorger
Resultaat: -
Fase: Realisatiefase