Heb jij ook een goed idee?

Waste sticker

In Nederland wordt elk jaar ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild. Het verspillen van voedsel gebeurt op verschillende manieren zoals na de houdbaarheidsdatum voedsel weggooien, maar wat de meeste mensen niet weten is dat deze houdbaarheidsdatum niet altijd klopt. 

Wist jij bijvoorbeeld dat meer dan 20 procent van de producten in winkels een langere houdbaarheidsdatum heeft dan op de verpakking staat.

Omdat veel mensen zich hier totaal niet van bewust zijn komen de stagiaires van STAD Alkmaar in actie. Met hun nieuwe houdbaarheid stickers willen zij jongeren meer bewust maken van de gigantische voedselverspilling in Nederland.

Hoe werkt het?

De stagiaires van STAD Alkmaar gaan samen aan de slag om een nieuw format en design te verzinnen voor de houdbaarheid sticker. Op deze sticker komt niet een datum, maar enkel en alleen ruik en proef voor jezelf. Of let op deze houdbaarheidsdatum is veel langer goed. Teksten om jong en oud zelf aan te zetten om na te gaan denken. Ook komt er een QR code op de sticker die doorverwijst naar de website en instagram. Op de Instagram zal uitgebreid informatie worden gegeven over de houdbaarheid van bepaalde producten. Maar ook hoe je zelf goed onderscheid kan maken tussen of iets nog houdbaar is of niet. Aangevuld met leuke en leerzame feitjes over voedsel.

Met deze stickers gaan zij supermarkten in om de stickers op producten te plakken. Via een guerrilla achtige tactiek bezoekers bewust maken van de nieuwe houdbaarheid datum van producten. Van deze Guerrilla acties worden video’s gemaakt die verspreid zullen worden via TikTok en Instagram. Hiermee willen zij andere jongeren aan sporen om mee te doen met de actie en zo echt een beweging op gang te laten komen.

Verder zullen zij in de stad gaan stickeren en flyeren om de beweging nog meer kracht bij te zetten en verdere voorlichting te kunnen geven.

To be continued.

Thema: foodwaste