Heb jij ook een goed idee?

#Blootgesteld

Jongeren bevinden zich meer dan ooit in een online omgeving. Hierbij chatten ze met elkaar en worden er ook wel eens seksueel getinte berichten met elkaar uitgewisseld. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de mogelijke gevolgen van het sturen van seksueel getinte berichten en hoe kwetsbaar zij zich hiermee opstellen.

Het versturen van seksueel getinte foto’s en video’s onder jongeren kan je niet tegenhouden en zal blijven gebeuren. Wat wij wel kunnen doen is jongeren bewust maken van de risico’s en hen leren wat ze kunnen doen wanneer zij slachtoffer zijn. Daarom organiseren Merel, Jori en Brittney #BLOOTGESTELD.

Merel en Brittney zijn zelf jongeren en hebben hun eigen ervaringen met sexting en sextortion. Zo hebben zij zelf ook meerdere keren ongevraagd dickpicks ontvangen. Ook zien zij voorbeelden van sexting of sextortion om zich heen. Zij vinden het belangrijk om hier iets aan te doen!

Naaktfoto’s uitdelen
Met #BLOOTGESTELD hebben zij naaktfoto’s verspreiden in de vorm van posters en flyers verspreid. Hier stonden geblurde en gecensureerde foto’s op met teksten omtrent de onderwerpen sexting en sextortion. Ook stond er een pakkende slogan op die aangeeft dat het rondsturen van naaktfoto’s
bepaalde risico’s met zich meebrengt.

Deze posters en foto’s linkte met een qr-code naar een online omgeving waar informatie te vinden is over sexting en sextortion. Op deze pagina staat bijvoorbeeld wat je kan doen als je slachtoffer bent of vind je verhalen van slachtoffers. Tijdens het uitdelen van de naaktfoto’s gingen Merel, Brittney en Jori het gesprek aan met de jongeren. Deze jongeren reageerden wat verrast maar positief!

Waarom?
Door ‘naaktfoto’s’ uit te delen wilden Merel, Jori en Brittney jongeren bewust maken van de gevaren en risico’s van het verzenden van naaktfoto’s. Ook wilde zij hen door #BLOOTGESTELD meegeven dat je je als slachtoffer niet schuldig hoeft te voelen.

Waar en Wanneer
Dit project vond plaats op zowel middelbare scholen als MBO scholen in Delft en omgeving. Daarnaast werden de ‘naaktfoto’s’ uitgedeeld door het centrum van Delft. Dit alles gebeurde in de week van 14 t/m 18 maart.

Check hier de naaktfoto’s!

Thema: cybercriminaliteit
Resultaat: 400 naaktfoto's uitgedeeld in de vorm van flyers, 150 naaktfoto's op poster verspreid door verschillende scholen en door de stad.
Fase: Afgerond