Heb jij ook een goed idee?

Wens voor de wereld

Op 16 maart zijn de gemeente raadsverkiezingen. Een vanuit jongeren perspectief bekeken niet boeiend onderwerp. Bij de gemeenteraad denken jongeren toch vaak aan oude mensen die aan het debatteren zijn over de meest saaie onderwerpen. Dit terwijl de gemeenteraad juist de plek is waar veel wordt besloten over jouw directe omgeving. Een plek waar jongeren juist invloed kunnen hebben.

Daarnaast is het voor de ontwikkeling van de gemeente zelf ook belangrijk dat jongeren vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. En dat deze groep weet welke rol de gemeente speelt in hun leven. Precies om deze redenen zijn de stagiaires van STAD Alkmaar gestart met het project ‘Wens voor de Wereld’.

Wat gaan ze doen?

Door middel van social media gaan de stagiaires van STAD Alkmaar een oproep doen aan de jongeren om hun wens uit te spreken voor de wereld. 

Het idee is geïnspireerd op protesten. Als het om politiek gaat vinden veel jongeren het saai, maar zijn ze het ergens niet mee eens, dan zijn ze wel vaak te vinden om te protesteren.

In plaats van altijd maar wat negatiefs op protestborden te zetten, draaien we dit om. Iedereen krijgt de kans om hun wens voor de wereld uit te spreken. Wij kiezen de mooiste wensen uit, en deze jongeren worden uitgenodigd voor een exclusief diner met belangrijke en inspirerende mensen, waar ze hun wens aan kunnen uitspreken. 

We hebben ons laten inspireren op “dudewithsign”. Hij gaat de straat op met confronterende feiten. 7,8 miljoen mensen volgen hem op de voet. 

Ook is in 2014 bij iedereen de Ice Bucket Challenge goed aangeslagen. Je werdt geacht een emmer ijswater over je hoofd te gieten, en een donatie te doen ten behoeve van ALS- patienten. Je nomineerde mensen om hetzelfde te gaan doen. Zo bleef deze actie lopen.

Deze acties willen we combineren. In plaats van te doneren, dagen we jongeren uit om te gaan stemmen. 

Hoe verloopt het diner?

We sturen belangrijke en inspirerende mensen, die iets te maken hebben met politiek een bericht. Hier leggen we onze challenge/actie uit. We sturen ze een uitnodiging om te komen op ons exclusieve diner, om de kans te hebben met de meest inspirerende jongeren te kunnen connecten. 

Wij maken de tafelindeling. De tafelindeling verschilt per gerecht, zodat iedereen de kans krijgt om met elkaar te praten. Tussen de maaltijden krijgen ze optredens van verschillende personen met verschillende acts.

Het diner is op verschillende locaties mogelijk. De groep zal uit ongeveer 30  mensen bestaan. 

Het doel van #wensvoordewereld is jongeren hun wens te laten delen op een positieve manier. Ook krijgen de jongeren hierdoor de kans om sneller in aanraking te komen met mensen uit de politiek.

Ook een tof project starten? Stuur ons dan een berichtje of doe wat inspiratie op!

Thema: hoe halen we de 100%?