Heb jij ook een goed idee?

MOM END.

De meeste jongeren hebben er vast al eens van gehoord, de ‘Onderwereld’. Het lijkt wellicht ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. Jongeren worden steeds vaker prooi van slimme criminelen, die hen werven voor een goed bedrag. Criminelen werven leerlingen om drugs te vervoeren, illegaal vuurwerk te verhandelen, henneptoppen te knippen of geld wit te wassen. Dit alles noem je ondermijning. De verleiding is voor sommigen groot, want er kan snel, veel geld verdiend worden. Voor jongeren nu wellicht extra aantrekkelijk, omdat veel bijbaantjes door de coronapandemie en de gevolgen daarvan zijn gestopt. Des te belangrijker is de vraag: hoe stoppen en voorkomen we dit?

De grenzen van de onder- en bovenwereld zijn aan het vervagen. Hier zijn vooral jongeren de dupe van. Maar niet alleen jongeren, ook hun ouders en andere naasten worden beïnvloed door het vervagen van deze grenzen. Om die reden is het belangrijk om preventief te gaan handelen. Het is belangrijk dat we jongeren bewust maken van de gevaren en gevolgen. En dan niet alleen de gevolgen van het vervagen van de grenzen, maar voornamelijk de individuele gevolgen die dit probleem met zich meebrengt. Want wat doet het eigenlijk met moeders van jongeren die in dit circuit terecht komen? En nog belangrijker wat kunnen we daarvan leren om dit proces te stoppen en te voorkomen? Want nu handelen is beter dan achteraf. 

Britney (21), Liam (18) en Anouk (17), hadden al wel eens van het onderwerp ‘ondermijning’ gehoord, maar wisten pas echt wat ondermijning betekende, toen zij verder onderzoek deden naar het onderwerp. Ondermijning staat veel dichter bij hen, dan dat zij dachten. Hoewel Britney, Liam en Anouk zelf niet direct betrokken zijn bij de onderwereld, zien zij wel dat een deel van hun netwerk deel uitmaakt van dit maatschappelijke probleem.

MOMEND. is een documentaire over ondermijning met in de hoofdrol moeders. De moeders die Britney, Liam en Anouk uitnodigen, zijn niet zomaar moeders. Deze vrouwen zijn moeders van jongeren die zich hebben bevonden – of zich nu nog steeds bevinden – in de ondermijning wereld. Voor veel jongeren is hun moeder of hun vrouwelijke opvoeder zijn of haar grootste voorbeeld. Om die reden zijn zij er van overtuigd dat als moeders hun verhaal, emotie en verdriet delen, de documentaire een middel is om preventief te kunnen handelen. Door hun verhaal in beeld te brengen willen Britney, Liam en Anouk andere jongeren shockeren en hopen zij jongeren weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Met als doel dat minder jongeren voor een criminele carrière kiezen.

Britney, Liam en Anouk maken deze documentaire, omdat zij resultaat willen behalen die niet één dag zichtbaar is, maar lang aan blijft houden. Deze documentaire kan je blijven terugkijken en koppelen aan sociale thema’s en organisaties. Zij willen preventief handelen en jongeren ervan weerhouden om deze wereld in te gaan. Beter nu handelen, dan te laat.


De naam MOMEND. hebben Britney, Liam en Anouk om verschillende redenen bedacht. De MOM in MOMEND. staat voor moeders omdat we die juist in het licht willen zetten. De END staat voor end of the movie. MOMEND. zeg je ook als “moment”, omdat er op dit moment gehandeld moet worden en je er een moment voor moet nemen om deze mini-docu tot je in te nemen.

Thema: Ondermijning