Heb jij ook een goed idee?

Impact

Ondermijning onder jongeren… Het verstoppen van wiet in kluisjes of het verkopen van drugs als pizzakoerier. Een probleem wat steeds meer lijkt te spelen onder jongeren. Een grote oorzaak van de groeiende aanwas in criminaliteit is het niet aan kunnen/durven geven van je eigen grenzen. De weerbaarheid van jongeren is niet altijd sterk, omdat groepsdruk en onzekerheid een grote invloed kan hebben op veel jongeren. Om deze reden organiseerden Merel, Jori en Brittney Impact!

Wie?
Merel, Jori en Brittney zijn drie jongeren die om zich heen zien dat er veel ondermijning plaatsvindt onder jongeren. Zij zien dat de lijn die jongeren oversteken naar de criminaliteit steeds dunner lijkt te worden.

Impact is een training die ontwikkeld is voor middelbaar scholieren. De training bestaat uit een sportieve les waarbij de jongeren van tevoren nog niet weten wat de achterliggende reden is van deze les. Aan de hand van sportieve activiteiten wordt gedrag als groepsdruk en en de koppeling naar ondermijning bespreekbaar gemaakt. Het programma van Impact eindigt met het verhaal van een ervaringsdeskundige. Hierin vertelt hij hoe hij vroeger slachtoffer is geworden van ondermijning. Daarbij worden tips gegeven hoe je je hier tegen kunt behoeden.

Tijdens de training zijn twee jongerenwerkers en een ervaringsdeskundige aanwezig.

Impact is gericht op het bespreekbaar maken van ondermijning en het versterken van de weerbaarheid van de jongeren. Brittney, Jori en Merel hebben Impact ontwikkeld om jongeren weerbaarder te maken tegen ondermijning.

Sfeerschets
Je zit op de middelbare school. Je hebt vandaag gymles. Wanneer de gymles begint, lijkt alles normaal en je doet actief mee. Je ziet wat mensen staan die je niet kent en vraagt je af waarom hun hier zijn.

De les is vernieuwend en je doet een actief spel. Tijdens dit spel vragen jouw vriendinnen of je iets wilt doen wat je eigenlijk niet wilt. Door de haast van het spel en de groepsdruk voel je een enorme druk om het alsnog te doen. Jouw vriendinnen zeggen dat je het moet doen dus uiteindelijk besluit je het toch te doen.

Wanneer de les voorbij is vertellen de drie jongeren dat deze gymles niet voor hun school was en dat het een heel ander doel heeft gehad.. Een trainer… Waarom is die hier? Impact? Wat is dat? Dat zijn allemaal dingen die omgaan in jouw hoofd. De trainer begint te praten over ondermijning, weerbaarheid en groepsdruk. Je denkt terug aan het moment waarbij je eigenlijk wel groepsdruk ervaarde van je vriendinnen. Je krijgt tips en tools van de expert hoe je zelfverzekerder in je schoenen kan staan om je grenzen aan te geven. Je neemt de tips mee en je gaat ge├»nspireerd naar huis.

Waar en wanneer?
Impact zou 21 december plaatsvinden op het Stanislas college in Delft. Door de lockdown is dit op het laatste moment gecanceld. Merel, Jori en Brittney zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze hebben het programma uitgewerkt in een draaiboek zodat het in de toekomst uitgevoerd kan worden door externe partijen

Thema: Ondermijning
Fase: Gerealiseerd