Heb jij ook een goed idee?

Check You Later

Schaken, een saaie sport voor oude grijze typetjes… Of toch niet, schaken is in de laatste tijd erg populair geworden door de Netflixserie “The Queen’s Gambit”. Schaken staat natuurlijk bekend om zijn oudere doelgroep met een stoffig imago. Maar schaken kent nu ook een jonge doelgroep die naar onze mening nog niet genoeg wordt aangesproken. Daarom organiseerde wij op 3 september: “Check You Later”!

Check you later werd georganiseerd door Deejay (20 jaar) en Daniel (21 jaar). Daniel en Deejay zijn twee vrienden die elkaar nu al een tijdje kennen en hun frustraties uiten op een slagveld van 64 zwart en wit gekleurde vakjes.

Check You Later?!
Check You Later was een schaaktoernooi op de Grote Markt in Delft. Het was echter niet zomaar een schaaktoernooi. Bij Check You Later kreeg je als deelnemer de kans om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens een potje schaak. Dit bleek een groot succes. 21 mensen deden mee aan het toernooi en 20 plaatsen voor spontane voorbijgangers zaten heel de dag vol!

Schaken heeft zichzelf in Delft als verbindend middel bewezen. Mensen van verschillende talen, culturen en leeftijden ontmoetten elkaar achter het schaakbord. Een prachtige dag!

Stel je voor…
E4, je eerste zet op een echt schaaktoernooi. De zenuwen gieren door je lijf, de tegenstander is aan zet. Nc6, Je twijfelt meteen aan je strategie maar laat dit niet merken. De rest van het potje is een slachtveld, een race tegen de klok. Na veel mentale uitputting weet je dan toch met een snuggere strategie je tegenstander schaakmat te zetten. Een vlaag van euforie valt op je neer. Dit is het, je eerste winst op een toernooi zoals deze. Dit vergeet je nooit meer.

Een kleine pauze wordt ingelast. Na al die stress kan je een lekkere hap en een bak koffie wel gebruiken. Je loopt naar de tafel waar lokale kroegen heerlijke hapjes voor je verzorgd hebben. Perfect denk je bij jezelf. Je ziet op de tafel ook een grabbelton met kaartjes, je pakt er één. Er staat een vraag op om je tegenstander beter te leren kennen. Degene naast je reageert gelijk met een leuk antwoord. Je had je niet kunnen voorstellen hoe schaken mensen zo bij elkaar zou kunnen brengen.

De volgende pot wordt ingelast, je tegenstander gaat alvast zitten en zo ook jij. Vijf minuten wachten nog en dan mag je beginnen. Op het naambordje van je tegenstander lees je dat hij gitaar speelt. Toevallig zat jij er aan te denken om dat ook te gaan doen. Je vraagt hem of hij weet wat een goede gitaar is voor een beginner en hij legt je gerust alles uit. De vijf minuten zijn om en de match start met een positieve sfeer.

Waar en Wanneer?
Houdt de Instagram van Check You Later in de gaten voor nieuwe en meer vernieuwende schaakevenementen in Delft!


Resultaat: Tientallen ontmoetingen tijdens een schaakpartij op de Markt!
Fase: Gerealiseerd