Heb jij ook een goed idee?

Plant A Friend

De eenzaamheid onder jongeren is het afgelopen jaar gigantisch toegenomen. Dit natuurlijk als gevolg van, je raad het wel, Corona.
De mogelijkheid om met vrienden af te spreken is minimaal. Laat staan nieuwe mensen ontmoeten, dat zit er al al helemaal niet meer in.
Eenzame studenten, in hun eentje in ongezellige studentenkamers, in vreemde steden waar alles dicht is en geen bekenden wonen. Dit klinkt tragisch, ja dat klopt, maar toch is het een reëel beeld van de de situatie van duizenden jongeren op dit moment in Nederland. Eenzaamheid kan leiden tot depressie. Juist in deze fase van hun leven, voelen jongeren de drang om naar buiten te gaan, eropuit te gaan. 

Het Concept
Plant a friend is een initiatief om jongeren weer bij elkaar te brengen. Om weer nieuwe mensen te kunnen ontmoeten. Dit door gelijktijdig een stekje uit te laten groeien tot plant.
Plantjes, stekjes, zaadjes en alles wat daar mee te maken heeft, is op het moment razend populair. Zeker ook de jongeren, ontdekken steeds vaker het plezier van het ontwikkelen van groene vingers. Een plantje is afhankelijk van jouw goede zorgen. Dit zorgt ervoor dat je met jouw plantjes een band kunt opbouwen. 

De stagiaires van STAD Leiden, besloten deze twee dingen bij elkaar te brengen. Een groepje jongeren voedt gelijktijdig een plantje op en komt hierdoor met andere jongeren in contact, zo wordt de eenzaamheid tegengegaan.
Het werkt als volgt; je meld je aan online aan voor Plant a Friend. Hierbij wordt gevraagd naar je naam, telefoonnummer en adres. Vervolgens worden er groepjes van 5 a 6 jongeren gevormd. Deze jongeren worden bij elkaar in een Whatsapp groep geplaatst en ontvangen tegelijkertijd een stekje. Dit zijn de ‘Plant Parents’ van de plantjes. Bij elk stekje zit een kaartje van Plant a Friend. Een bedankje voor deelname en de verzorgingsinstructies van het plantje. Denk hierbij aan hoeveelheid zonlicht, hoeveelheid water, is het plantje gevaarlijk voor dieren, enzovoorts.

In de Whatsapp groep kunnen de Plant Parents met elkaar communiceren. Over het groeien van de plantjes, maar ook over dagelijkse dingen. Ze kunnen bijvoorbeeld foto’s met elkaar delen, wanneer de plantjes een nieuwe blaadje krijgen of gegroeid zijn.
Ook zit er altijd een host van Plant a Friend in de Whatsapp groep. Dit is om ervoor te zorgen dat de gesprekken op gang komen en op een leuke manier verlopen. Er wordt gehoopt dat er uiteindelijk vriendschappen zullen ontstaan, door het gezamenlijk opvoeden van de plantjes. 

Waarom plantjes?
Plantjes zijn goed voor een hele hoop dingen. Ze bevorderen bijvoorbeeld de concentratie, dragen bij aan een goede nachtrust, ze zorgen voor een schonere lucht in huis en kunnen stress verminderen. Het opvoeden van een plant is al een taak op zich, dus als je deze ervaring met anderen kunt delen, draagt dit bij aan een gelukkig gevoel. 

De Uitvoering
Was een gigantisch succes! De eerste 10 stekjes worden gesponsord door Salie, een klein plantenwinkeltje uit Leiden. ‘Dat zal vast genoeg zijn voor de eerste 10 deelnemers’ dachten we. De plantjes zouden door onszelf worden bezorgd.

Op dinsdag ging Plant a Friend online, met een Instagram en TikTok video.
Wat niemand had verwacht… binnen 2 dagen meer dan 200 aanmeldingen! Wow… Die 10 stekjes van Salie waren dus niet genoeg.
We moesten met een plan komen om al deze eenzame jongeren te kunnen helpen. Bij de 400 aanmeldingen, moesten we de inschrijvingen tijdelijk stoppen.
Blijkbaar is dit dus wat jongeren willen. Een tof, simpel concept, waarmee ze andere jongeren kunnen leren kennen. Gezamenlijk een plantje opvoeden, zo simpel kan het zijn.
Gelukkig boodt gemeente Leiden al gauw hulp. 500 Euro om nieuwe plantjes te kunnen verzenden! Daarmee waren we al een heel eind geholpen.
Leiden marketing hielp mee met wat promotie en we zijn zelfs op Sleutelstad FM te horen geweest! Ook het plantenasiel in Leiden is begonnen met het maken van stekjes voor ons. Alle hulp was welkom.
Toen we de aanmeldingen weer openden, bleven ze binnen stromen! Inmiddels al meer dan 800….
Gelukkig hebben we een tweede sponsor gevonden, namelijk het Ikbengeweldig fonds. We kunnen dus weer even verder!

De appgroepen
Het contact in de appgroepen verloopt super leuk. Er zijn veel groepjes waar jongeren elkaar echt hebben gevonden. Na een dag heb je al gauw 1000 gemiste berichtjes uit de appgroepen bij elkaar.
Een paar meiden uit een groepje hebben gezamenlijk hun haar blauw geverft. In een ander groepje willen de jongeren elkaar graag in het echt ontmoeten. Dit zijn slechts twee voorbeelden van het succes binnen de groepjes. De jongeren hebben elkaar dus echt gevonden en voelen zich hopelijk een beetje minder eenzaam!

Het vervolg
De stagiaires van STAD zijn inmiddels alweer bezig met een nieuw project, maar dat betekend niet dat Plant a Friend stopt!
We zijn bezig om een projectplan te ontwikkelen, waardoor Plant a Friend kan worden overgenomen en lokaal kan worden uitgevoerd.
We zijn al benaderd door geïnteresseerden vanuit meerdere plekken uit het land! Dit concept is zo’n succes, dat kun je niet laten liggen.
Hoe het er precies uit gaat zien, dat is nog even afwachten. Maar de toekomst ziet er groen uit!

Plant a Friend
‘Op een bloeiende vriendschap’

Thema: Eenzaamheid door Corona
Fase: afgerond