Heb jij ook een goed idee?

Campagne JA = JA

Jaarlijks zijn er in ons land 100.000 slachtoffers van seksueel misbruik. Seksueel misbruik heeft veel impact op iemand. Hierdoor kan het beeld over seks negatief worden. Steeds vaker is er onder de jonge generatie een negatieve associatie met seks. De grens van seksueel overschrijdend gedrag kan per persoon verschillend zijn. Er zijn al vele campagnes die seksueel misbruik een gezicht geven. Maar vaak niet een positief gezicht, daar brengen wij verandering in met onze campagne JA = JA

Ons maandelijks thema is dit keer ‘seks’. Wij vinden dat seks leuk en prettig hoort te zijn. Dit kan alleen als de jongeren duidelijk hun grens weten aan te geven. Met de campagne JA = JA zorgen we ervoor dat jongeren op een positieve manier hun grens kunnen aangeven. JA = JA is een luchtige en grappige campagne waarbij we op een leuke en positieve manier jongeren hun seksuele grens laten aangeven. Dit willen we doen door de twee welbekende emoji’s, namelijk de aubergine en de perzik. Beide emoji’s staan voor het mannelijke en vrouwelijke geslachtsdeel. 

‘Keep the spark alive’

De twee emoji’s worden de rode draad door onze campagne. Daarnaast willen we de boodschap van onze campagne duidelijk laten overkomen, namelijk het aangeven van de seksuele grenzen en dat seks leuk is. Dit doen we door middel van de quote ‘keep the spark alive’ die we op alle kaartjes drukken. Omdat we de jongeren op een grappige manier willen stimuleren om hun grens aan te geven willen we de perzik en de aubergine op kaartjes drukken. Deze kaartjes kunnen onderling worden uitgewisseld in de kroeg, op een feestje of een festival. Door het kaartje uit te delen aan een persoon die jij wel ziet zitten, geef je aan dat je wel zin hebt om de lakens te delen. Op het kaartje is het mogelijk om je telefoonnummer op te schrijven. Hierdoor kan de ontvanger ook zijn grens aangeven. 

Naast de offlinecampagne willen we ook aandacht voor dit onderwerp vragen door middel van een onlinecampagne. Dit is allemaal te volgen naast de STAD Instagram op de nieuwe projecten Instagram. Hierop komen toffe gifjes, foto’s en video’s met de boodschap dat het altijd belangrijk is om je seksuele grens aan te geven. 

Helaas kunnen wij seksueel misbruik voor niemand ongedaan maken, maar we kunnen met deze campagne JA = JA wel seks weer in een positief jasje steken, seksueel misbruik een gezicht geven met sprekende en leuke beelden en het allerbelangrijkste, je bewust maken over jouw eigen grenzen en die van een ander!

Image by STAD Alkmaar

Resultaat: Campagne JA = JA
Fase: Concept

Thema: SEKS!