Heb jij ook een goed idee?

Verlicht je STAD

Nieuwe maand, nieuw thema! Jullie hebben al kunnen lezen dat we deze maand aan de slag gaan met ‘Nieuwe Democratie’. Wat dat precies is? Kort samengevat: de gemeente wil op een nieuwe manier samen gaan werken met de burgers. Ze willen meer in verbinding staan met de samenleving. Want wat willen inwoners van Haarlem nou écht anders in hun stad?

Met die vraag gingen we in STAD Haarlem aan de slag vanuit het jongerenperspectief. Wat willen jongeren specifiek anders in hun stad? Met welke ideeën lopen zij rond? En hoe krijgen we de ideeën bij de juiste personen om ze ook daadwerkelijk uit te gaan voeren? Ons project ‘Verlicht je STAD’ moet daar letterlijk en figuurlijk licht op gaan schijnen.

We trotseerden de barre winteromstandigheden en gingen bepakt met een camera en microfoon de straten op. We vroegen jongeren wat zij dit weekend gingen doen en wat ze misten op het gebied van kunst en cultuur. De antwoorden waren ontzettend divers. De een miste een Donut-zaak, de ander een museum met moderne kunst en een derde wilde wel een groter skatepark. Check het filmpje hieronder!

Om zo veel mogelijk jongeren te bereiken hebben we op meerdere plekken in Haarlem onze ‘Verlicht je STAD’-ideeënbus neergezet. Zo is hij onder andere te vinden bij Triple Treat in Schalkwijk, jongerencentrum Flinty’s aan de Gedempte Oudegracht en het NOVA College. Je kunt hier ter plekke je vette idee opschrijven en in de bus doen. Ben je meer van de online communicatie? Stuur ons dan gewoon een DM via het Instagram account @stad_haarlem.

Voor de duidelijkheid: elk idee is welkom. Na afloop van de campagne selecteren wij de vetste ideeën om ze met STAD Haarlem ook daadwerkelijk uit te voeren. Vind jij het milieu ontzettend belangrijk wil je met een groep jongeren de straat op om vuil te prikken? COOL! Wil je een pop-up winkel openen met kleding speciaal voor je hond? VET! Of wil je een zwemwedstrijd organiseren in de grachten van Haarlem? DOEN! Laat je horen en verlicht je STAD!

Thema: Nieuwe democratie
Resultaat: Via de bussen in de stad zijn er verschillende leuke ideeën binnen gekomen. Onder andere het organiseren van een waterballonnengevecht op de Grote Markt, een clean-up van Haarlem en gezellige wiskundebijles. Er is dus nog steeds grote behoefte vanuit jongeren om hun stad op te leuken. Daar gaan we komende maanden als STAD weer verder mee aan de slag.
Fase: afgerond