Heb jij ook een goed idee?

Bovenkamer

Het thema van deze maand is mentale gezondheid en daarom zijn we aan de slag gegaan met ons eigen project, Bovenkamer. Bovenkamer is een expositie met experience rooms die we aan de hand van verschillende interviews hebben ingericht. Wij wilden meer duidelijkheid en begrip creëren voor de mensen met een mentaal probleem.

In het tijdsbestek dat we hadden, is er besloten om te kiezen voor drie verschillende mentale problemen; een angststoornis, eetstoornis en depressie. Van tevoren merkten wij namelijk al dat er veel mensen zijn die dit hebben, maar dat er nog weinig begrip voor is.

Deelnemers zoeken
We zijn voornamelijk via Instagram op zoek gegaan naar deze mensen om te vragen of wij ze zouden mogen interviewen over hun mentale problemen met daarbij een portret. Dit was nog moeilijker dan we van tevoren hadden verwacht. Vervolgens hebben wij onze hulptroep Mitzi Langenberg, organisator Mentaal Centraal, erbij gehaald. Zij heeft ons een hele lijst gegeven met mensen die we konden benaderen. Dit was een echt lifesaver, want opeens hadden we meer dan 10 mensen die interesse hadden in ons project.

Uiteindelijk zijn er wel wat mensen afgevallen die of de tijd niet konden vinden of het eigenlijk nog niet durfde. Dit gaf natuurlijk niks, want wij hebben ook nadrukkelijk aangegeven dat zij zich hier goed bij moeten voelen. Het gaat tenslotte om hun verhaal. Na het maken van de afspraken met de mensen die graag wilden komen hebben wij ons voorbereid op de interviews.

Experience rooms
We wilden de kamers inrichten op een manier dat je heel even voelt hoe het is om zo’n mentaal probleem te hebben. Het moet een ervaring zijn. En in wat voor kamers beland je nou echt in een andere wereld? Juist, escape rooms. Wij hebben contact opgenomen met Melvin van Story Games Alkmaar. Hij is de expert als het aankomt op escape rooms en heeft ons flink geholpen. We hebben veel tips gekregen over hoe je een ervaring, een sfeer zo goed mogelijk overbrengt in een kamer. Met z’n allen zijn we naar Rataplan gegaan die zo vrijgevend was om ons gratis spullen mee te geven. Hier hebben we ontzettend veel spullen verzameld en zijn we meteen aan de slag gegaan met de inrichting van de kamers.

De interviews en portretten
Ten eerste willen we de meiden ontzettend bedanken voor hun deelname aan dit mooie project. Het was heel bijzonder om even een kijkje te mogen nemen in hun wereld. We zijn erg trots op het resultaat. Hieronder volgen de portretten met daarbij een link naar het volledige interview.

jenna

Jenna (18) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“In de kliniek wordt alleen op eten gelet, dat was voor mij meteen al een mislukking. Dit is niet mijn probleem. Een behandelaar ziet het label eetstoornis en denkt dat op een gezond gewicht komen de enige genezing is. Het gaat om de reden waarom ik dit doe en dat is niet eten.”

shaina

Shaina (18) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Op school vertelt een vriendin aan mijn mentor dat ik aan zelfbeschadiging doe. Mijn mentor belt meteen mijn moeder en stiefvader voor een gesprek. Ik ben zo bang, want ze weten hier niks van. Mijn moeder begrijpt er helemaal niks van, maar ik kan het haar zelf ook niet uitleggen.

romy

Romy (21) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Ik val steeds meer af en merk dat het een wedstrijd met mezelf aan het worden is. Steeds een beetje harder mijn best doen. Het gaat nu niet heel goed en ik snap niet waarom. Mijn moeder neemt me mee naar de huisarts en hier denken ze dat het misschien een hersenvliesontsteking is. Een eetstoornis is nog niet aan de orde.”

kenza

Kenza (22) vertelt over haar depressie. Lees hier haar verhaal.

“Als ik moet uitleggen hoe een depressie voelt, zou ik het ‘doodgaan door te ademen’ noemen. Daarmee bedoel ik dat ademen, oftewel leven, zo intens zwaar is dat het iedere dag voelt alsof je doodgaat. Juist leven is het aller moeilijkste deel. Alles is donker en je voelt je verlamd.”

fenna

Fenna (21) vertelt over haar eetstoornis. Lees hier haar verhaal.

“Elk jaar gaan mijn vriendinnen en ik op een kleine vakantie. Ik wil dit keer nogmaals graag mee, maar het gaat zodanig slecht met mij dat ze de situatie toch niet vertrouwen en de verantwoordelijkheid niet op zich willen dragen. Ik vind dit heel erg, maar het doet me wel beseffen dat mijn eetstoornis echt zichtbaar is en dat het slecht met me gaat.”

melanie

Melanie (20) vertelt over haar angststoornis. Lees hier haar verhaal.

“Soms als ik ’s nachts na een lange dag in mijn bed lig kan ik pas verwerken wat er allemaal is gebeurd op die dag. Mijn lichaam komt dan tot rust en dan ineens komt de klap van paniek over me heen. Ik krijg onder andere immense pijn op mijn borst en ik raak compleet in paniek.”

Expositie
We hebben een ontvangstruimte gecreëerd waar we de mensen aan de hand van een video uitleg krijgen over Bovenkamer. Deze video wordt geprojecteerd aan een kant van de kamer. Aan de andere kant hangen alle portretten met de interviews zodat je die eerst kunt lezen voordat je de kamers betreedt.

Resultaat
Tijdens het afnemen van alle interviews zijn we al bezig geweest met de inrichting van de kamers. Des te meer informatie we kregen des te beter we het konden weergeven. Bekijk de video om het resultaat te bekijken.

Thema: Mentale gezondheid
Resultaat: 6 portretten die tot een bijzondere 'bovenkamer' hebben geleid
Fase: afgerond